logo
Wersja dla niedowidzących
  Ochotnicze Hufce Pracy Śląska Wojewódzka Komenda
      
corner
Statystyki
Rejestr zmian
Mapa strony
Instrukcja biuletynu
Pliki do pobrania
corner
  
corner corner
corner corner
 INFORMACJE
minus Informacje ogólne
plus Informacja o naborze do jednostek ŚWK OHP
 DOKUMENTACJA
minus Podstawa prawna
minus Majątek ŚWK
minus Plan finansowy i etaty
plus Przeprowadzone kontrole i rejestry
minus Tryb rozpatrywania wniosków
plus Zamówienia publiczne
minus Premie i nagrody
minus Informacja o zużytych lub zbędnych składnikach majątku ruchomego
 STRUKTURA ORGANIZACYJNA
minus Komenda Wojewódzka
minus Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży
minus Młodzieżowe Biura Pracy
minus Mobilne Centra Informacji Zawodowej
minus Młodzieżowe Centra Kariery
minus Punkty Pośrednictwa Pracy
minus Ośrodki Szkolenia i Wychowania
minus Ośrodki Szkolenia Zawodowego EFS
minus Rejonowe Ośrodki Szkolenia Zawodowego Młodzieży
plus Hufce Pracy
 DZIAŁALNOŚĆ ŚLĄSKIEJ WK
plus Współpraca z zagranicą
plus Projekty współfinansowane z EFS
minus Eurodesk
minus EURES
minus ECAM
minus Rekrutacja
minus Refundacja
minus Działalność wychowawcza
minus Staże Europejskie POWER VET
minus Oferty Pracy dla Młodzieży
 INFORMACJE
minus Redakcja Biuletynu
minus Wyjaśnienie skrótów
 Sprawy do załatwienia
A A A


DZIAŁALNOŚĆ ŚLĄSKIEJ WK > Staże Europejskie POWER VET

TYTUŁ PROJEKTU: Europejskie praktyki drogą do konkurencyjności na rynku pracy

FINANSOWANIE PROJEKTU

  • Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego
  • Umowa nr POWERVET-2017-1-PL0102-037420 podpisana przez Śląską WK OHP (Hufiec Pracy  Myszków – filia Środowiskowego Hufca Pracy 12-29 w Częstochowie) z Fundacją Rozwoju Systemu Edukacji, pełniącą funkcję Narodowej Agencji Programu Erasmus +
  • PROJEKT REALIZOWANY NA ZASADACH ERASMUS +
  • KWOTA DOTACJI: 320 885,93 zł

 

CEL PROJEKTU

Celem projektu jest podniesienie kompetencji zawodowych i społecznych osób uczących się, wspieranie w osiąganiu efektów kształcenia (wiedzy, umiejętności, kompetencji), poszerzenie możliwości rozwoju osobistego oraz zwiększenie szans na zatrudnienie.

 

GŁÓWNE DZIAŁANIA

W ramach projektu zaplanowano trzy tury wyjazdów na staże zawodowe w zagranicznych przedsiębiorstwach:

  • Włochy, LANCIANO – 10 uczniów + opiekun
  • Hiszpania, WALENCJA – 18 uczniów + 2 opiekunów
  • Niemcy, BERLIN – 7 uczniów + opiekun

Udział w projekcie zgodnie z zaplanowaną ścieżką wsparcia zakończyło 35 osób – 100% uczestników.

 

  • STAŻE WE WŁOSZECH
  • TERMIN: 24 września – 12 października 2018
  • PARTNER: CPA DI GIUSEPPINA BOMBA - placówka wspierająca edukację 
  • ZAWODY KSZTAŁCENIA: 3 sprzedawców, 6 mechaników, 1 elektryk
  • UCZNIOWIE:
  1. 8 osób z Hufca Pracy w Myszkowie
  2. 2 osoby z Hufca Pracy w Jaworznie

 

  • STAŻE W HISZPANII
  • TERMIN: 8-26 października 2018
  • PARTNER: ESMOVIA – Sistema Practices s.I. – placówka wspierająca edukację 
  • ZAWODY KSZTAŁCENIA: 14 fryzjerów, 4 kucharzy
  • UCZNIOWIE:
  1. 6 osób z Hufca Pracy w Myszkowie
  2. 3 osoby ze Środowiskowego Hufca Pracy w Częstochowie
  3. 3 osoby z Hufca Pracy w Jaworznie
  4. 3 osoby z Hufca Pracy w Bielsku-Białej
  5. 3 osoby z Hufca Pracy w Żywcu

 

  • STAŻE W NIEMCZECH
  • TERMIN: 12-30 listopada 2018
  • PARTNER: BERLINK ETN GmbH – placówka wspierająca edukację 
  • ZAWODY KSZTAŁCENIA: 7 cukierników
  • UCZNIOWIE:
  1. 6 osób z Hufca Pracy w Jaworznie
  2. 1 osoba z Hufca Pracy w Bielsku-Białej

 

PREZENTACJA O PROJEKCIE: OTWÓRZ

WRAŻENIA Z WYJAZDÓW NA BIEŻĄCO, CZYLI STRONA NA FB: LINK 

OPIS PROJEKTU NA PLATFORMIE REZULTATÓW ERASMUS+: LINK

 

W raportach końcowych wypełnianych przez uczestników wyjazdów stwierdzano, że dzięki udziałowi w mobilności ZDECYDOWANIE TAK:

 

  • Jestem bardziej pewny siebie i przekonany o swoich umiejętnościach;
  • Lepiej znam swoje mocne i słabe strony;
  • Potrafię współpracować z osobami z innych środowisk i kultur;
  • Potrafię się adaptować i odnajdywać w nowych sytuacjach;
  • Potrafię myśleć i analizować informacje w sposób krytyczny;
  • Jestem bardziej tolerancyjny w stosunku do innych osób i zachowań;
  • Jestem bardziej otwarty na nowe wyzwania;
  • Planuję aktywniej angażować się w życie społeczne i polityczne;
  • Lepiej podejmuję decyzje;
  • Bardziej interesuję się sprawami Europy.

 

KLUCZOWE DOŚWIADCZENIA I WRAŻENIA Z WYJAZDÓW

KLAUDIA, uczestniczka wyjazdu do Hiszpanii:

„Poznałam hiszpańską kuchnię w smaku, jak i w jej przygotowaniu. Nauczyłam się gotować w innych warunkach niż te w Polsce. Bacznie obserwować i naśladować profesjonalistów, a także często porozumiewać się przez gesty, dzięki temu byłam skupiona i staranna w wykonywaniu poszczególnych zadań. Wyniosłam duże doświadczenie, dzięki któremu zdam egzamin zawodowy jeszcze lepiej, niż się tego spodziewałam. Przygotowywałam bufety, obiady, przystawki i desery dla ogromnej ilości osób, z czym spotkałam się pierwszy raz. Dzięki temu nauczyłam się współpracy i podniosłam poziom czasu przygotowania, a także efekty całokształtu pracy (…). Poznałam wspaniałych, wartościowych i zdecydowanie pozytywnych ludzi, z którymi ciężko było się rozstać. Przed wyjazdem miałam duży problem z samoakceptacją wynikającą także z miejsca, w którym mieszkam. W Hiszpanii nikt nie starał się mnie oceniać, skupiali się bardziej na poznawaniu. Moim marzeniem są podróże, wcześniej udało mi się zobaczyć kilka państw i tamtejszą kulturę. Jednak ten wyjazd był moją najważniejszą podróżą. Mieszkałam, pracowałam za granicą, a co najważniejsze posługiwałam się innym językiem, co było dla mnie niezapomnianą przygodą, pełną dobrego humoru i niezapomnianych wspomnień. Podróże kształcą, a ta łączyła przyjemne z pożytecznym. Jestem ogromnie wdzięczna wszystkim wspaniałym ludziom, dzięki którym mogłam tego doświadczyć! Mam nadzieję że to nie jest mój ostatni takiego typu wyjazd... Z całego serca dziękuję:))”.

 

Ilość odwiedzin: 197
Nazwa dokumentu: Staże Europejskie POWER VET
Osoba, która wytworzyła informację: Dariusz Staroń
Osoba, która odpowiada za treść: Dariusz Staroń
Osoba, która wprowadzała dane: Dariusz Staroń
Data wytworzenia informacji: 2018-12-27 13:10:21
Data udostępnienia informacji: 2018-12-27 13:10:21
Data ostatniej aktualizacji: 2018-12-27 14:40:49

Wersja do wydruku...

Rejestr zmian...

corner   corner